Nasze Halloween oraz zupa z dyni według przepisu Babci Wiesi :)
21:43:00
Dziś Halloween, a dynia jest tematem przewodnim wszystkich
dekoracji. Gdy byłam małą dziewczynką moja Kochana Babcia często robiła mi
zupkę dyniową, którą uwielbiałam :).
Podam Wam przepis, może też będzie smakować rodzince, w
szczególności dzieciakom ;)
Składniki:
-20 dag posiekanej drobno dyni (miąższu),
- szklanka wody,
-litr mleka,
- pół szklanki mąki,
-sól,
-cukier,
- 1 jajko.
Posiekaną dynię gotujemy w wodzie do miękkości, ok. 10
minut. Dolewamy 0,75 l mleka. Z reszty mleka oraz mąki, jajka robimy "papkę"
na kluski lane. Gdy mleko się zagotuje powoli wlewamy po łyżeczce naszą pakę,
tak by powstawały z niej kluseczki. Ja lubię drobne, ale można zrobić grube
solidne kluchy ;).
Gdy całość się zagotuje doprawiamy solą i cukrem. Mniam :)
Dziś spędziliśmy dzień we dwoje, ja i Filipek. Po południu
przyjechał Tatuś i robiliśmy wspólnie, we trójkę wspaniały, dyniowy lampion :). W
tym czasie wpadła do nas gromadka wspaniałych, miłych i ślicznych dziewczyn.
Były one wystrojone w upiorne, urocze stroje zrobiły niesamowite wrażenie na
Filipku… zresztą na nas wszystkich :).
"Zagroziły" nam, że jeśli nie dostaną słodyczy to
zrobią psikusa :). Oczywiście dostały na drogę słodkości. Mam nadzieję, ze w
przyszłym roku też do nas wpadną! :)
Kończę już, bo musimy trochę spędzić z sobą czasu w nasze
polskie Halloween :)
Moja córa nie jada zup w domu, dlatego u nas dynia to tylko w formie ciasteczek ;)) Jak sezon przychodzi kupujemy duuużo dyniek i przerabiamy na puree i mrozimy, żeby do wiosny można było raz kiedyś ciacha upiec ;))
8 komentarze
Jaki fajny lampion :)) My z wydrążonej dyni robimy puree i ciasteczka pieczemy, a pestki ususzone zjadamy 'na surowo' ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ususzone pestki dni :). Przymierzam się do upieczenia ciasteczek dyniowych... ciekawe jak będą smakować mojej rodzince ;).
UsuńMoja córa nie jada zup w domu, dlatego u nas dynia to tylko w formie ciasteczek ;)) Jak sezon przychodzi kupujemy duuużo dyniek i przerabiamy na puree i mrozimy, żeby do wiosny można było raz kiedyś ciacha upiec ;))
UsuńNa pewno są pyszne. Daj przepis ;)
UsuńUwielbiam dynię jako zupa krem, w serniku i w gulaszu. Mniam, to jest super warzywo!
OdpowiedzUsuńJuto znowu zrobię zupkę dyniową :) Taka ochota mi przyszła gdy spojrzałam na zdjęcie dyni ;). Dynia w serniku? Daj przepis!!!
Usuńkoniecznie musimy spróbować w końcu zupy z dyni, zanim skończy się sezon.
OdpowiedzUsuńPewnie, zachęcam! Wiesz, ja mrożę pokrojoną dynię żeby móc cieszyć się jej smakiem także zimą :)
Usuń