Zdrowy fast food? Tortilla w wersji ulepszonej. BUENO CZWARTKI Z LADYMAMI.
17:38:00
Lubicie fast food'y? A wiecie, że niestety nie są ona dla nas zdrowe?
Skupiłam się nad ulepszeniem znanej nam wszystkim z niepowtarzalnego smaku tortilli.
Dzięki zmianie standardowych jej składników na zdrowsze i zawierające więcej błonnika płatki owsiane oraz mąkę durum, o której wspominałam w poprzedni Bueno Czwartek tortilla nabiera zupełnie innego oblicza :).
TORTILLA
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki durum (semolina).
- 1,5 szklanki płatków owsianych.
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
- 1 płaska łyżeczka soli.
- 1 szklanka wody wrzątku.
Dodatki:
-kapusta pekińska- pół,
- marchewka- 2 szt duże,
-pokrojony świeży koperek- garść,
- cebulka czerwona- 2 szt.
- jogurt naturalny- ok. 200 ml.
- oliwki,
- czosnek- 1 ząbek,
- sól, pieprz.
Wykonanie Tortilli:
1. Wszystkie składniki (bez wody) łączymy ze sobą, mieszamy łyżką.
2. Na koniec stopniowo dodajemy wodę jednocześnie mieszając łyżką.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok 5 minut. Musi mieć ono gładką konsystencję, delikatnie lepić się do palców.
4. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich kule.
5. Podsypujemy lekko stolnicę mąką i rozwałkowujemy kolejno kule na placki o grubości 0,5 cm lub grubsze.
6. Smażenie: rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i smażymy placek z jednej strony ok. 15 sekund, po czym przerzucamy na drugą stronę i smażymy na wolniejszym ogniu 3 minuty. Przewracamy placek na drugą stronę i smażymy ok. 2 minuty. Należy pilnować placków podczas pieczenia by się zbyt bardzo nie przypaliły, choć lekko brązowe są ok :).
Moja tortilla została przyrządzona w zestawie z kotletami rybnymi, przypominającymi paluszki "Kapitan Iglo", wykonuję samodzielnie.
Można zrobić ją z rybą, mięsem drobiowym i na wiele innych sposobów.
Oprócz mięsa ważnym dodatkiem są warzywa.
Surówka
Składniki i wykonanie:
Mieszamy ze sobą następujące składniki: pokrojoną cienko kapustę pekińską, startą na grubych ząbkach tarki marchewkę, pokrojony świeży koperek, pokrojoną w kostkę cebulkę czerwoną.
Sos:
100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, z ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem wymieszać i viol'a.
WYKOŃCZENIE DANIA:
Na tortilli układamy mięso (kotleciki rybne) oraz surówkę, pociętą w paski marchewkę oraz kilka oliwek. Zawijamy całość i spinamy wykałaczkami. Całość można podawać z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
4 komentarze
Mąka durum jest bardziej kaloryczna, ma więcej węglowodanów. Ja używam pełnoziarnistej albo żytniej, z przepisu chętnie skorzystam tylko podmienie mąkę- mam nadzieję, że mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńZ pewnością wyjdzie także z pełnoziarnistej mąki :). Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt kleiste to po prostu dosyp więcej mąki ;)
UsuńLubimy FastFood ale zdecydowanie preferujemy zdrowe żarło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, MG
Jeśli lubicie tortillę to polecam to wydanie ;). Jest zdrowsza i mojej rodzince bardzo smakuje:)
Usuń